Цікаві подробиці з історії протезування

Цікаві подробиці з історії протезування

У більшості людей протези кінцівок викликають змішані почуття. Але мало у кого протези асоціюються з військовим часом і з незліченними ампутованими кінцівками того часу.

Сьогодні особи з інвалідністю регулярно виграють золоті медалі на Параолімпійських іграх, а комп’ютерні технології дозволяють протезам кінцівки приймати сигнали від мозку. Але були часи, коли особам з інвалідністю доводилося мучитися з дерев’яними протезами, терпіти байдужість та презирство оточуючих, а часто їм судилося померти через недоступність медичної допомоги.

До 19 століття, функціональні протези були доступні тільки для заможних пацієнтів. Наприклад, власником цієї залізної руки був німецький лицар Готфрид фон Берлінген (Gottfried von Berlichingen).

Хоча ампутація була однією з перших зареєстрованих операцій, зазначених у трактаті Гіппократа «Про Суглоби» приблизно в 4-му столітті до нашої ери, дана процедура стала практично здійсненною після удосконалення в галузі запобігання втрати крові протягом 15-го і 16-го століть . Лікарі почали перев’язувати окремі кровоносні судини і використовували жорсткі джгути, щоб уповільнювати приплив крові. Проте, ампутацію робили тільки тим пацієнтам, чиє життя і без того вже було під загрозою через важку інфекцію або травму, так як така операція часто мала летальні наслідки.

Цирульник королів Франції 16 століття, врач Амбруаз Паре (Ambroise Paré), відзначав летальні наслідки хірургічних методів і шукав більш ефективні способи лікування пацієнтів. Паре особливо цікавився лікуванням бойових ран, а в його книзі розповідається про методи лікування вогнепальних поранень і проблемах, пов’язаних з часто використовуваними в той час методами припікання ран.

У 1800-х роках завдяки Джейму Поттсу було зроблено вилечезний прорив в механіці протезування кінцівок.

Новий стиль протезів став популярний завдяки маркізу Англсі, після того, як він отримав поранення в битві при Ватерлоо в 1815 році.

Пізніше протез цієї конструкції отримав назву “хлопавка” з-за клацання, який видавали частини протеза, що імітують рух ноги при ходьбі.

Протез Поттса був пізніше поліпшений Бенджаміном Палмером (Benjamin Palmer), творецем так званої «американської ноги» з п’ятою з шарнірним механізмом (в 1846 році).

Такий протез широко застосовувався під час першої світової війни.

Підприємці, багато з яких самі були молодими ветеранами, усвідомлювали необхідність створення покращених механічних пристроїв, які дозволили б людям з ампутованими кінцівками жити нормальним життям.

Одинм з таких молодих солдатів, був 18-річний студент інженерного факультету Вашингтонського Коледжу Джеймс Едвард Хангер (Edward Hanger). Він залишив школу, щоб приєднатися до сил Конфедерації в маленькому містечку в Західній Вірджинії. Хангер отримав поранення в бою і йому ампутували ногу вище коліна. Це була перша зареєстрована ампутація під час громадянської війни в США.

Під час реабілітації в батьківському домі в Вірджинії, Хангер працював над поліпшенням «протеза» ноги, який йому надали в армії. Це був цілісний шматок дерева, з яким ходити було страшенно важко і шумно. Протягом декількох місяців, він створив прототип, який дозволяв робити більш плавні і тихі рухи при ходьбі. Хоча початковий патент загубився, розробки Хангера для протеза ніг включали шарнірні механізми та використання нержавіючих важелів і гумових прокладок.

До кінця Першої світової війни, тільки у Великобританії налічувалося близько 41 000 чоловік з ампутованими кінцівками. Незважаючи на це, багато хто не використовував протези через їх незручність.

І тільки к другій половині 20 століття медицина почала більш уважно ставитися до проблем людей з інвалідністю. Так у 1929 в своїй статті про еволюцію протеза, американський лікар Дж. Даффі Хенкок (J. Duffy Hancock) написав, що «повернення інвалідів до нормального життя та роботи займає друге місце за важливістю, після порятунку життя».

Такими були перші протези, зараз наука зробила величезний крок уперед і сучасні люди з інвалідністю можуть набагато якісніше адаптуватися у соціумі замовивши якісні сучасні вибори які виготовляє наш центр протезування.

Компанія року 2022
30 Червня 2023
Набряки кукси
10 Грудня 2021